TANITIM PANOSUNDA BULUNMAYANLAR ÜZERİNE

Memuriyet yıllarımda çok şehir gördüğümden; gezme ve tatile çıkma alışkanlığım yoktur. Yaz ve kış Safranbolu’da yaşamayı severim. Özellikle yazın Bağlar’ın tadı hiçbir yerde yoktur. Sabahın erken saatlerinde kuş sesleriyle çınlayan, arklardan akan suyun çağıltısı ve ağaçlarla bezeli kıvrımlı sokaklarda dolaşmak…

Ara sıra köpeğim Saruman ile Bulak Mağarası’na kadar yürümek… Dönüşte Değirmenbaşı’nda soluklanmak… Anlatılmaz huzur, insanı mutlu ediyor şu yalan dünyada. Yaşamanın kalitesi geleneksel özelliklerin ve güzelliklerin farkına varmakla oluşuyor. Denemesi bedava. Özellikle Bağlar’ı bu kadar çekici kılan üç etmen var. Su, flora ve fauna… Sıcak yaz günlerinde havuzlu kahve ve bahçelerde dinlenmek…

Bu cennet gibi yerde yaşarken şehrimize gelen konuklara özellikle adres soranlara yardımcı olmak, yol göstermek gerekiyor. İstikamet levhaları herhalde fark edilemiyor. Bu amaçla Belediyemizin resimli Bağlar haritasını büyük bir pano üzerine işleyerek Arslanlar ve Köyiçi’ne yerleştirmesi çok olumlu bir hizmet niteliğinde. Ancak haritanın ve bazı mekânların güncellenerek daha işlevsel ve sürdürülebilir biçimde geliştirilmesi gerekiyor. Bugüne değin en fazla adresi sorulan mekânlar ve mevkiler panoda işaretlenmemiş…

Örneğin Kefçi Konağı, Asmazlar Bağ Evi, Havuzlu Köşk, Gökçüoğlu Konağı, Raşitler Bağ Evi, Yıldız Türbesi, Nermin Hanım Konağı, Safa Köşk, Kavaklar Kahvesi, Kız Meslek Lisesi Uygulama Oteli, Palışlar Evi, Park Otel, Çamlıca Konağı, Şadiye Hanım Konağı, Karagözler Evi, Deligözler Evi gibi… Bu yerler Mehmetçiklerin yemin törenine rastlayan günlerde daha çok soruluyor. Ancak bilende azınlıkta… İncekaya Su Kemeri ile Bulak Mağarası’nı kime sorarsanız rahatça yerini tanımlayabiliyor. Ancak uzaklık bir kilometre ile on kilometre arasında söylendiği için de sorun yaratıyor.

Panoda bu yerler raptiye büyüklüğünde numaralandırılarak, panonun sağında ve solundaki kara kapaklara ismen yazılırsa yeterli bilgi içerecektir. Bu arada yıllarca Safranbolu turizminin ilk ve tek gezilebilir Emirhocazade Ahmetbeyler Evi de işaretlenirse dört dörtlük bir rehberlik hizmeti sunulmuş olur. Tabi ki Kavaklar, Harmanlar, Köyiçi, Değirmenbaşı, Yıldız, Akbayır, Dingil, Çamlıca gibi mevki isimleri genellikle adres tanımlamada gerekiyor. İşaretlenirse iyi olur düşüncesindeyim. Arslanlar, Misak-i Milli, Şehir ve Hıdırlık Tepesi’ndeki panolarında aynı doğrultuda düzenlenmesi kaçınılmazdır. Amacım daha mükemmeli sunabilmektir. Bilmem anlatabildim mi?

Aytekin Kuş

2015