SİLİFKE, ERDEMLİ VE KIZ KALESİ

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2014 yılında giren Korykos Antik Kenti ve Kız Kalesi, idari olarak Mersin’in Erdemli ilçesi sınırlarında bulunuyor. Akdeniz’in kıyısındaki bu antik şehir, Silifke ilçesinde de yakın mesafede bulunuyor.

Akdeniz kıyında olup da hikâyesi eski olmayan hiçbir yerleşme olamaz elbette. Korykos antik kenti ve Kız Kalesi de Hitit döneminden başlayan eski bir geçmişe sahip durumda. Helenistik, Roma, Bizans dönemi dışında Ermeni dönemleriyle devam eden tarihsel süreç içinde Korykos, Akdeniz’deki önemli liman kentlerinden biri olmuştur.

Kale ve yakın çevresindeki kentleşme Helenistik döneminde başlamıştır. Coğrafi konumu kentin büyümesi ve gelişmesi için uygun bir habitat sağlamıştır. Burada başka bir örneği bulunmayan deniz ve kara kalesinden oluşan ikili bir savunma sistemi oluşturulmuştur.

Roma döneminde 500 yıl boyunca zeytin, zeytinyağı ve şarap ticaretinde öne çıkan bir kent konumuna gelmiştir. Günümüze ulaşabilen kısmı Dağlık Kilikya’nın en iyi korunmuş antik kentlerinden biri konumundadır.

Buraya gelirken en büyük hayalim; Kız Kalesi’ni gece fotoğraflamaktı. Ne yazık ki Kız Kalesi’nin gece ışıklandırması iyi bir görsel üretmeye yeterli düzeyde değil. Günün ilk ışıkları ile son ışıkları arasında yaptığım çalışmada hissettiğim duygu; kent ayağa kalkabilse muhteşem bir esere dönüş olmuştur.

Kentin ayağa kalkması için yapılması gereken ilk konu; dış surları aslına uygun onarıp, var olan kazı çalışmasını tüm yıla yaymak olabilir düşüncesindeyim. Son sözüm; sadece bölgedeki iki şaheseri düşünmeyip, bütüncül düşünüp Silifke ile Erdemli arasını birlikte tüm dünyaya sunmak gerekir.

Metin ve fotoğraflar: İsmail Şahinbaş

08.10.2023