ŞEHRİMİZİN KALBİ TEKLİYOR

Bazı sinsi hastalıkların erken tanı ile kontrol altına alınabilirliğini uzmanlar vurguluyor. Teknoloji gelişti her şeyin çözümünü üretebiliyor. Kentimizde 1975’li yıllarda erken tanı ile giderek yok olmaktan kurtarıldı. Yüzyılların imbiğinden geçen tarihi, mimari, kültürel çevrenin ayırdına varan zamanın yerel yönetimi hem şehrimizi dünyada tanınır; içinde de yaşanır kılmayı öngördü; şehrimizi bilimle buluşturdu.

Bu bağlamda değerli büyüğüm Sayın Kızıltan Ulukavak’ı ve çalışma arkadaşlarının öngörülerini ve başarılarını bir kez daha anımsatmak istiyorum. Şöyle ki 1974-1980 yılları içinde Kazdağlıoğlu Meydanı’nın açılması, Beybağı Yokuşu, Gümüş Köprüsü, Hastanealtı Dolambat Geçişi, Köyiçi Meydanı ve çevresi, Dibekönü-Kavaklar-Cimbek arası, Emek-Aygaz girişi, Akbayır-Kabak Camii, Babasultan virajı gibi Şehir ve Bağlar’daki dar yollarda yapılan düzenlemelerle kent içi ulaşım ileriye yönelik gerçekleştirildi.

Bu akılcı imar uygulamaları; günün plan ve şehircilik uzmanlarının görüşleri doğrultusunda yapılırken atardamar; Bartın-Safranbolu kara yolunun Memur Evleri, bugünkü Anıt Meydanı-Avukat Hulusi Yazıcıoğlu Caddesi üzerinden Karabük Caddesi’ne bağlantısı idi. Ne yazık ki bu yol iptal edildi. Bu yolun iptali ulaşımın kılcal damarlarının ilerde tıkanması demekti. Nitekim bu gün bu tıkanmanın ve daralmanın belirtileri Cumartesi-Pazar günleri saatlerce uzayan kuyruklardan görülmektedir. Hafta içleri de benzer şekildedir. Sonuçta çevre yolumuz tam daire oluşturmadığı için sorunumuz giderek büyümektedir. Belediyemizin iptal nedeniyle bugün camii ve kültür merkezi yapmayı düşündüğü bu alanı; mevcut ulaşım sorununa bir çözüm (atardamar) oluşturabildiği zaman kullanmasının yerinde olduğu kanısındayım.

Sayın Başkanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndaki görevi sırasında trafik düzenlemelerine yatkınlığını uygulamalarıyla görmüş bulunmaktayım. Konunun ivedi olarak incelettirilmesi zorunludur. Çünkü şehircilik uzmanlık işidir. Şehrimizin kalbi teklemektedir. Anjiyo- by-pass ve diğerleri uzmanlık gerektiren bir sorundur. Gecikmeden tanının saptanması zorunludur.

Aytekin Kuş

2011