MİNİK SERÇE ÇIKMAZI

Referandum sırasında ‘Minik Serçe’ çıkışlarıyla siyaset zirvesinde adından söz ettirmeyi başardı. Yıllar önce Safranbolu’ya gelişi, burada kurduğu sıcak ilişki; konserlerindeki ‘Patı patı va mı? ‘, Garta basıyo mu?’, ‘Kaseti de va mı? Şeklindeki Safranbolu vurgusu belleklerde yerini hala korumaktadır.

Bu söylemler bizim yerli Daltonların tepkisini çekmiş ise de bu zamanın bir gerçeğidir. Zaten onlarda bunu kabul etmekle birlikte turfanda olduğunu söylemektedirler.

Evet oyu yüksek çıkan yerlerde serçenin ismi cadde, bulvar, han, hamam, sokak gibi yerlere verilmeye başlandı. İlçemiz bu konuda ayağına gelen önemli bir fırsatı değerlendiremedi. Örneğin ‘Minik Serçe Çıkmazı’ tarihi şehrimizde cuk oturur; evetçiler önünde anı fotoğrafı çektirir ve büyük bir turizm seferberliği başlardı. Günübirlik, konaklamalı turist akımı ilçemizi abad ederdi. Öte yandan çıkmaz sokak ta isim olarak kimseyi fazla ilgilendirmezdi. Böylece bir taşla bir-iki serçe vurabilirdik.

Ama yollar yürümekle aşınmaz, çare tükenmez. Misaki Milli Meydanı’ndaki anıtta bir serçe figürü Metin Hoca’nın yanında çok şık durabilir. Elinde mikrofon, göğüsler fora, kalçalar bir sağa bir sola, katmerli dudaklar, elma yanaklar…

Ben de daha önce Turgut Ertuğrul’un festivalde çektiği bir diapozitif var. İstenirse hemen veririm. Zaman her şeye karşı çıkmak zamanı değil. Zaten sokak çıkmaz sokak. Bu konuda negatif duruşun bir anlamı yok.

Aytekin Kuş

2010