‘MEVLANA KÜLLİYATI’ DÜNYA BELLEĞİ KÜTÜĞÜNE KAYDEDİLDİ

Mevlâna’nın tüm eserlerini içeren ‘Mevlâna Külliyatı’ 2021 yılında ülkemiz koordinatörlüğünde Almanya, Bulgaristan, İran, Tacikistan ve Özbekistan ila ortak olarak hazırlanmıştı.

2023 yılının Mayıs ayında gerçekleştirilen UNESCO Yürütme Kurulu’nun 216. oturumunda hazırlanan adaylık dosyası başarılı bulunarak ‘Mevlâna Külliyatı’ UNESCO’nun Uluslararası Dünya Belleği Kütüğüne kaydedilmişti. Dosya hazırlık sürecini değerlendirmek ve ortak başarımızı kutlamak adına 28-29 Eylül 2023 tarihlerinde, Konya’da, Konya Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içerisinde bir kutlama ve deneyim paylaşımı etkinliği gerçekleştirilmiştir.

Açılış konuşmalarını Dünya Belleği Millî Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Safran, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mithat Eser, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kahraman, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu ve Konya Vali Yardımcısı Aydın Erdoğan’ın yaptığı etkinliğe paydaş ülkelerden katılımcılar da dâhil olmak üzere dosya hazırlık sürecinde yer alan tüm paydaşlarımız katılmıştır. Toplantıda ülke temsilcileri ve yerel paydaşlar söz alarak dosya hazırlık sürecine ilişkin duygu ve düşüncelerini paylaşmışlardır.

Programın devamında Konya Mevlana Müzesi ve müzeye bağlı olan İhtisas Kütüphanesi ziyaret edilmiş, Müze Müdürü Dr. Naci Bakırcı tarafından kütüphane ve bulundurduğu eserlere ilişkin katılımcılara bilgi verilmiştir.

Programın ikinci gününde UNESCO Dünya Mirası Çatahöyük Neolitik Alanı ziyaret edilmiş ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği sema töreni izlenmiştir. Tüm katılımcıların gelecek iş birliklerinde tekrar bir araya gelme temennilerini paylaştığı program 29 Eylül Cuma günü sona ermiştir.”

UNESCO MİLİ KOMİSYONU 04.10.2023