KAZUO MIYAMOTO; “SAFRANBOLU’YA HAYRAN KALDIM”

Kyushu Üniversitesi’nden Japon Bilim Adamı Prof. Kazuo Mıyamoto, eşi ressam Hiroko Onogi Safranbolu’yu ziyaret etti. Daha önce Çin, Rusya ve Moğolistan’da arkeolojik çalışmalara destek veren Japon Bilim insanı Mıyamoto Karabük’ün Eskipazar’da Hadrianapolis, Düzce’de Prusias Ad Hypium ve Filyos’ta bulunan Tieion antik kentlerinde incelemeler yaparak hem arkeolojik çalışmalara destek olmak istiyor hem de bu çalışmalar neticesinde Batı Karadeniz Bölgesinin tarih turizmine Japonya’nın ilgisini çekmeyi hedefliyor.

Japonya Kyushu Üniversitesi öğretim üyesi bilim İnsanı Prof. Kazuo Mıyamoto, eşi ressam Hiroko Onogi, yaşamını 20 yılı aşkın bir süredir Japonya’da sürdüren ve Türk-Japon dostluğunun gelişmesi için çaba harcayan Murat Enşici’nin organizesi ile ‘Dünya Miras’ şehri Safranbolu’ya geldi. Safranbolu tarihi Çarşı’da bir süre gezen çift tarihi çarşının mimari dokusuna ve bu döneme kadar korunarak gelmesine hayran kaldı. Tarihi Çarşı gezisinin ardından Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ile buluşan Kazuo ve Hiroko burada başkan Köse ile bir süre sohbet etti. Ziyarete Safranbolu Belediye Birinci Başkan Vekili Onur Varlı ve Başkan Yardımcısı Serkan Adabaş’da hazır bulundu.

Safranbolu’yu gezerken evler arasındaki taş yapıların uyumunun kendilerini çok etkilediğini söyleyen Japon Bilim İnsanı Prof. Kazuo Mıyamoto arkeoloji çalışmalarına destek vermek için bu geziyi yaptığını belirterek şunları söyledi: “Şu andaki insanların yaşam şeklini almasında demir çağı ve daha öncesinin kuruluşunun Türkiye’den başlayarak Çin’e kadar uzanan süreçte Türkiye’nin başlangıç noktası olduğunu bildiğim için araştırmalar için buradayım.”

“Japonya ve Safranbolu’daki mimari dokuyu korumak için verilen mücadele birbirine çok benziyor”

Japon Bilim İnsanı Prof. Kazuo Mıyamoto’nun, eşi ressam Hiroko Onogi Safranbolu’nun mimari dokusuna ve tarihi demirciler çarşına hayran kaldığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Japonya’da da Safranbolu gibi tarihi dokusunu korumaya çalışan birçok şehir var. Tarihi çarşıda gördüğümüz el sanatları da bizleri çok etkiledi.”

“Japon dostlarımızı Safranbolu’da görmek istiyoruz”

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise şunları söyledi, “Akademik unvanları olan ve bilimsel bir çalışma için burada bulunan Japon dostlarımızı ağırlamak bizim için büyük bir gurur. Japonlar Safranbolu’ya önceden çok ilgi gösteriyorlardı. Uzun bir zamandır şu anda ise Uzak Doğu deyince sadece Çin akla geliyor. Japon dostlarımızı biz göremez olmuştuk Safranbolu’da. Bizim Japon-Türk dostluk bahçemizde var ama Japonlar yoktu, bu vesile ile tekrar Japon dostlarımızı Safranbolu’da görmek istiyoruz.”

“Verim alabileceklerini düşündükleri kazı alanlarında öğrencileri ile birlikte ciddi çalışmalar yapıp katkı sağlayacaklar”

Başkan Köse: “Bilimsel bir çalışma için buradalar. Türkiye’de başlayan demir çağı ile ilgili özellikle araştırma yapmak için buradaki kazı alanlarını geziyorlar. Verim alabileceklerini düşündükleri kazı alanlarında öğrencileri ile birlikte ciddi çalışmalar yapıp katkı sağlayacaklar. Hadrianapolis kazı başkanımızla da iletişime geçtik. Orayı görmelerini ben çok istiyorum. Çünkü bu bölgenin en önemli değerlerinden bir tanesi. Döndüklerinde raporlarının buradaki çalışmalar için olumlu olacağını ümit ediyoruz. Hem ekonomik hem de bilgi anlamında destekleri olacak.”

SAFRANBOLU BELEDİYESİ 06.01.2023