GORDİON ANTİK KENTİ VE ANADOLU’NUN AHŞAP DESTEKLİ CAMİLERİ UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ’NE GİRDİ

16-20 Eylül 2023 tarihlerinde Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde gerçekleşen 45. UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin toplantısında, Gordion antik kenti ve Anadolu’nun Orta Çağ’dan günümüze uzanan ahşap direkli ve kirişli camileri de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedildi. Böylece Türkiye’nin listedeki varlık sayısı 21’e ulaştı.

Gordion Antik Kenti

Ankara’da bulunan Gordion antik kenti, Kral Midas ve Büyük İskender’in ‘Gordion Düğümü’ efsanelerine ev sahipliği yapmış ve dünyada en uzun süre yerleşimin görüldüğü nadir alanlar arasında bulunmuş bir yerleşim alanıdır. 2012 yılından günümüze kadar UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için uzun süredir çalışmalar yapılan Gordion’da, Erken Bronz Çağı’na denk gelen ve MÖ 2500 yılında başlayan yerleşim, bugün antik kentin bitişiğindeki Yassıhöyük’te devam ediyor. Antik kent ve çevresinde yerleşim, 4 bin 500 yıldır çok fazla kesintiye uğramadan sürüyor.

Anadolu’nun Ahşap Destekli Camileri

Konya Beyşehir Eşrefoğlu Camii, Eskişehir Sivrihisar Ulu Camii, Kastamonu Kasaba Köy Mahmut Bey Camii, Ankara Ahi Şerefeddin (Arslanhane) Camii ve Afyonkarahisar Ulu Camii aynı zamanda Türkiye’nin Dünya Mirası Listesi’ndeki ilk seri kültürel varlıkları oldu. Orta Çağ’dan günümüze yansıtan bu yapılar farklı şehirlerde olmalarına karşın ortak özelliklere sahipler. Anadolu’daki ahşap destekli camiler günümüze kadar iyi bir şekilde korunmuş olarak ulaşan tarihî yapılar Anadolu yaşantısını da yansıtıyor.

Metin ve Fotoğraflar: İsmail Şahinbaş, Beyşehir Cami fotoğrafı: Tamer Gümüş