ÇAKMA TALİH KUŞU

‘Talih Kuşu’ Milli Piyango biletinin halk arasındaki adıdır. Kırkpınar deyimi gibi büyük, orta ve deste ikramiye çıktığında ‘Talih Kuşu’ birinin başına konmuş sayılır. Amorti en neşeli ikramiyedir. ‘Ne kar, ne zarar, iyidir bu karar.’ Herkese bol şanslar. Hayırlı ikramiyeler…

Tabii ki burada niyet denilen bilet alma istemi gereklidir. Bilet almadan kimseye ikramiye çıkmaz. Şehirlerinde başına bazen talih kuşu konar. Deneyimli-ileri görüşlü yerel ve mülki yöneticiye, birikimli ve malda mülkte gözü olmayan saylav ve bakana; siyaset çizgisini doğru belirlemiş seçmene de sahip iseniz bilet almaya gerek yoktur. Bunlar ‘Talih Kuşu’nun konacağı yeri hissederler.

Örneğin;

– Bölgenin başına 1937’de Demir Çelik gibi büyük ve ülkemizin ilk ağır sanayi fabrikası kurularak ‘Talih Kuşu’ konmuş; 1994’te ‘Talih Kuşu’ ‘özelleştirme modasına’ hayırlı olsun bana müsaade demiş ise de kıyımsız olduğundan bu kez Karabük ilçe hükmi şahsiyetine konmuş Türkiye’nin 78. ili olan Karabük’te kalmayı yeğlemiştir.

– 1975’te Safranbolu’nun başına tarihi ve mimari çevre korumasındaki öncülüğü nedeniyle ikinci ‘Talih Kuşu’ konmuş, 1994’de bu kuş evrensel elçi olarak Safranbolu’da UNESCO tarafından daimi ikamete memur edilmiştir.

Şimdi ‘yavaş’ ya da ‘yumuşak’ şehir olmak için üçüncü talih kuşu beklentisi dillendiriliyormuş… Eldeki iki kuş, daldaki üç kuştan yeğdir.

Bu arada bazı Köyiçili hemşeriler başlarına pardon Köyiçi Meydanı’na Zafranbolu uçağının konmasını istiyorlarmış. Köyiçi’nin su kaynaklarından oluşmuş yeşil dokusu ve tarihten gelen özelliği ve güzelliği zaten başına konmuş bir ‘Talih Kuşu’dur. Çakma ‘Talih Kuşu’na gereksinim yoktur.

Aytekin Kuş

2015